stempel-garnaal-roze.png

De Kleine Garnaal

voor literair-maritieme fijnproevers

nieuwe sessies op 11, 12 en 13 november 2021

Het project De Kleine Garnaal brengt mensen rond de tafel. Het is tegelijk een ritueel, een literaire ervaring, een kookles, een culinair festijn en de kennismaking met andere disgenoten.


Zoals de Noordzeegarnaal is er maar één - de crangon crangon in het Latijn - als soort welteverstaan (ook wel ‘het goud van de Noordzee’ genoemd). Samen garnalen pellen is een familieritueel voor wie aan de kust woont. Waarom niet dit ritueel in groep beleven, gezeten naast aandachtige, enthousiaste wildvreemden? En gelijk luisteren naar de beste schrijvers en auteurs, die uit de maritieme literatuur putten? Zo’n kleine maar fijne selectie uit de verhalen en gedichten over de zee en de visserij, die je hart sneller doen slaan? Als je (nog) niet kan pellen, dan wordt het je aangeleerd. Na deze pel- en voorleessessie gaan we aan de slag met een professionele kok om een klassiek garnalenrecept (bijvoorbeeld tomaat-garnaal, garnaalkroketten, bisque de crevettes of tatjespap met garnalen) te bereiden. We maken dit ter plaatse klaar en toveren het op ons eigen bord. Voilà. Eet smakelijk. Elke geplande week zijn er drie sessies met hetzelfde recept en dezelfde schrijvers of acteurs. Per geplande Kleine Garnaal week wisselt dit programma.

INFO EN INSCHRIJVINGEN VOOR 11, 12 en 13 november 2021

Concept/coach: Hendrik Tratsaert

Acteur: Wouter Bruneel*

Verteller: Marnix Verleene**

Chef-kok: Louise Marlier

Locatie: het atelier van kleinVerhaal, St-Sebastiaanstraat 16 in Oostende


De Kleine Garnaal is een productie van vzw Exil en kleinVerhaal.

Realisatie met de steun van de Stad Oostende. 


Inschrijven (verplicht) per mail aan robin@kleinverhaal.be

(naam + tel.nr.+ aantal tickets vermelden aub)

Start 17h30 tot 20u op donderdag en vrijdag en van 11h tot 13h30 op zaterdag.

(incl. maaltijd met tatjespap of smeus met verse garnalen)

Tickets: € 15 pp. (ter plaatse betalen cfr. inschrijving per mail)


Elke sessie is opgedeeld in drie delen:

  1. Garnalen pellen en acteur leest voor

  2. Demonstratie van het recept door de chef-kok

  3. Opdienen reeds gedresseerde borden. Rest de afwerking van je individuele bord met je eigen versgepelde garnalen.

  4. Eet smakelijk! Bestelling van drankjes wordt opgenomen.


*Acteur Wouter Bruneel is van alle markten thuis. Zowel in het theater, als film (Steve+Sky) als televisie (o.a. de reeksen Onder Vuur en Eigen Kweek) schitterde hij in uiteenlopende rollen."


**Marnix Verleene mag zich sinds de jaren tachtig schipper noemen en heeft zijn hele leven om den brode gevist op Belgische vaartuigen. Hij stelde zijn ervaringen te boek in ’t Is goed, ’t Is slecht, ’t Was ik (2010). Tijdens De Kleine Garnaal beschrijft hij zijn laatste visvaart van september jl.

De septembersessies in 2020 waren alvast heerlijk! Het liep helemaal vol. Wie reserveerde kreeg een tafeltje per bubble, een krant, een kom ongepelde garnalen en een bordje en we begonnen eraan. Sébastien Dewaele liet de novelle ‘de Oude Man en de Zee’ van Ernest Hemingway klinken als lag het eiland Cuba in de Noordzee, en wij, wij hoorden ademloos toe. Kok Jan Wydooghe demonstreerde hoe je in een oogwenk mayonaise draait die niet schift en liet de borden met ontvelde tomaat en verse frietjes aanrukken, waarop ieder zijn gepelde garnalen mengde tot zijn/haar échte ‘tomate crevettes’. Doris Klausing diste tijdens de maaltijd een vissersverhaal vol bijgeloof op met Halve Kluute, Schele Mussche en de Roeschaard hoofdrollen. Het roodbruin bier en de glaasjes wit schoven bij en na wat napraten toog iedereen huiswaarts met een glimlach om de lippen. Op naar de volgende sessies!


De oktober- en novembersessies 2020 met Wim Willaert en Marnix Verleene werden uitgesteld vanwege Covid-19. 

De Kleine Garnaal is een productie van vzw Exil en kleinVerhaal.

Realisatie met de steun van de Stad Oostende. Met dank aan O.666 voor de gastvrijheid.