liefde tussen de lijnen
zaterdag 10 februari 2024 en zondag 11 februari 2024
LUIK 1 : zaterdagavond
Tijdens de eerste statie van het drieluik wordt het ingewikkeld, maar ook best spannend.
Wie vragen we op het podium en waarom?
Bij Oscar van den Boogaard krioelt het, zowel in zijn romans als in zijn eigen biografie, van de gebeurtenissen die vertrekken van en terugkeren naar de (niet altijd beantwoorde) liefde. Dat was al zo bij zijn doorbraakroman De heerlijkheid van Julia en komt terug in vele andere titels. In zijn recente familietriptiek, van het epos Kindsoldaat tot de zelfintrospectieve roman In de naam van de zoon krijgt het familiegeheim - de ik-persoon is een buitenechtelijk kind van prins Bernhard - mythische proporties. Steeds weer met diezelfde zinnelijke penvoering.
Delphine Lecompte slaat en zalft. Dat doet ze al sedert haar poëziedebuut De dieren in mij (bekroond met de C. Buddingh'-prijs in 2010). Daarop volgden verschillende fascinerende bundels bevolkt door personages zoals ‘de bedeesde zeepzieder’. Haar leven zoals het is, is alvast niet minder kleurrijk: ‘de voormalige vrachtwagenchauffeur’ en ‘de oude kruisboogschutter’ dingen er naar haar gunsten. Voeg daar haar hilarische columns in Humo en haar legendarische (gewonnen!) optredens in De (Aller)Slimste Mens ter Wereld bij en met al deze troeven kan ze zo haar eigen partij beginnen. Je bent ervoor of ervoor. Meestal toch.
‘Het beste boek dat ik dit jaar heb gelezen. Hardop gelachen, ook ontroerd geweest.’ (Lize Spit). ‘Een veelbelovende literaire aankondiging: hier is Sofie Lakmaker. Wen er maar aan.’ (De Standaard). Dat de eerste druk van het succesdebuut De geschiedenis van mijn seksualiteit nog niet onder de naam Tobi Lakmaker verscheen, zegt veel. Deze auteur slaagt erin om de zoektocht van een jong volwassen leven op een even hilarische als niets ontziende wijze in de pen te vatten. In sneltreinvaart razen de personages voorbij, raken elkaar aan - de een al meer passant dan de ander - in wat dan de school van het leven heet. De ik-persoon valt een beetje voor mannen, maar vooral voor vrouwen, heeft over alles een ongezouten mening, zoekt, observeert en poneert. Bijvoorbeeld over Muriël de roodharige bijlesdocente met de lange benen, of over de voetballer Frenkie de Jong.
Het duo Tijmen Govaerts (acteur, o.a. in de serie 1985 en de speelfilm Tori et Lokita van de broers Dardenne) en Julie Cafmeyer (theatermaakster, columniste, zelfverklaard hoofd van de Afdeling Liefde & Al Haar Grillen) brengt een selectie korte theaterdialogen uit het wereldrepertoire, meer bepaald uit de afdeling ‘Het is ingewikkeld’.
Roosbeef aka Roos Rebergen begon haar eerste band op haar vijftiende en viel meteen in de prijzen. Op haar vijfde album Zomer in Nederland zit de muziek nog strakker, met teksten die twijfelen tussen overgave en melancholie, tussen hunkeren en weglopen, met telkens die absurde humor. Achter de vleugelpiano brengt zij een passende selectie uit haar geliefde songs, geflankeerd door gitarist Sjoerd Bruil (Millionaire, Dez Mona). Wedden dat ze Raak mij aan op de playlist zet?
De presentatie is in handen van Jelle Van Riet, immer speels en wijsneuzig, want zij peilt niet enkel naar het werk van de gasten, maar ook naar hun eigen wedervaren binnen het thema.
Praktisch
Zaterdag 10 februari 2024
20.00 uur
CC De Grote Post
Tickets: 15,00 euro
kansentarief 3 euro
Luik 2: zondagochtend
Tijdens de tweede statie van het drieluik wordt het nog ingewikkelder, maar niet hopeloos. In die mate dat we er naast presentatrice Jelle Van Riet ook een relatiedeskundige bijhalen.
Maud Vanhauwaert is naast schrijfster ook een waar podiumtalent. Haar omgang met taal is speels en aanstekelijk: in haar performances én in haar poëziebundels, zoals Wij zijn evenwijdig_ en Het stad in mij. Haar recente debuutroman Tosca gaat over twee vrouwen die verstrengeld raken in een toxische relatie, een kat-en-muisspel vol onderhuidse spanning. Zij komt vertellen hoe dat precies zit, andermaal sprankelend present.
In de romans van de veelbejubelde auteur Saskia De Coster wemelt het van de ingewikkelde relaties. Het autobiografische Nachtouders is er zo een. ‘Dit is mijn verhaal, maar het is, denk ik, ook het verhaal van iedere ouder die wel eens gewankeld heeft’, stelt ze daarover. Haar laatste roman, het ingenieuze Net Echt - op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs – blijkt een tragikomische pageturner over een disfunctionele familie. The Author is Present was de titel van een recent experiment waarbij ze zich opsloot in het KMSKA. Ook nu geeft ze zich bloot voor een publiek, ditmaal niet in een glazen huis in een museumzaal, maar op het podium in De Grote Post.
Herman Brusselmans is een begrip. Vandaag is hij de man die zijn haar kort liet knippen, maar tot voor kort was hij de langharige, zelfverklaarde ‘mooie jonge Oppergod der Vlaamse Letteren’. Ook dat laatste is relatief: deze veelschrijver en tv-persoonlijkheid werd 65 én voor het eerst vader. Daar willen wij meer over te weten komen, maar ook over zijn recente romans Theet 77 en Het huwelijk van Jan en Sofie.
Wie anders dan seksuoloog en relatietherapeut Rika Ponnet kunnen wij om feedback vragen bij de verhalen van deze auteurs? Ponnet studeerde eigenlijk literatuur, maar heeft een relatiebemiddelingsbureau. Ze schreef er de boeken Blijf bij mij en Alleen met jou over.
De keuze om Nele Van den Broeck de muzikale intermezzi voor haar rekening te laten nemen is geen toeval. Deze actrice, columniste en romancière heeft maar één thema: ‘het is ingewikkeld’. De liedjes van haar alter ego Nele Needs a Holiday wemelen van de relatieperikelen, waar ze verwonderd bij staat en tongue-in-cheek verslag van uitbrengt, terwijl ze de ukulele aanslaat. Zo zal ze songs als kersen plukken uit haar albums Love Yeah en It’s my Party.
luik 3: zondagnamiddag
TOON TELLEGEN & HET WISSELEND TOONKWINTET
Het is ingewikkeld, ook voor de dieren. Ziehier het antwoord: Misschien wisten zij alles: 313 verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. Dat is dé bijbel van de dierenverhalen. Van 8 tot 88 jaar. De veelbekroonde schrijver-dichter Toon Tellegen komt ons hoogst persoonlijk vertellen over de relaties tussen de mier, de kikker, de sprinkhaan, en uiteraard de eekhoorn. Deze wezens (die zo op mensen lijken) ontmoeten elkaar in allerlei bizarre situaties en voeren mijmerende gesprekken. Aan Toons zijde weerklinkt het fascinerende kwintet van Corrie van Binsbergen. Zij dompelen deze wonderlijke verhalen in een bad van klanken: nu eens klinken ze als jazz, dan weer als een fanfare, of is het de soundrack van de ultieme film over mens en dier? Ga mee op avontuur!
Bezetting: Toon Tellegen – verteller, Corrie van Binsbergen – gitaar, Joost Buis - trombone en lapsteel, Albert van Veenendaal – piano, Hein Offermans – bas, Alan Purves – percussie