top of page

Bloomsday 2022, Oostende!

Op donderdag 16 juni 2022 vierde Oostende James Joyce, met een publicatie, expo, picknick, wandeling en optreden.

voorbije activiteiten: Citaat
voorbije activiteiten: Galerij

Palmen en Passie

februari 2022

voorbije activiteiten: Wat we doen
CONNIEPALMEN22_ZO_012_lieve.JPG

Palmen en Passie

Connie Palmen kwam de Nederlandse letteren binnen als een komeet. Dertig jaar geleden verscheen ‘De Wetten’, een meeslepende Bildungsroman. Vandaag is die aan zijn veertigste druk toe en wereldwijd vertaald.Het werd tijd om la Palmen als centrale figuur voor Liefde tussen de Lijnen naar Oostende uit te nodigen, Palmen en Passie zeg maar. 

CONNIEPALMEN22_ZO_003_lieve.JPG

Conversaties met Connie Palmen

Wat een absoluut genoegen was het voorbije weekend, waar je in je vrije tijd naar toegewerkt hebt! PALMEN EN PASSIE bracht wat de titel van het literaire Valentijnweekend vermocht: de snedige frasen – zeg maar dash of grinta - van Connie Palmen, de bedachtzame replieken van Paul Verhaeghe bij de schijnbaar onschuldige vragen van Alicja Gescinska en dan de theatrale stem en accordeon van het duo Sarh D’Hondt en Stijn Bettens. De zinnen, het grote notitieboek waardig, floten om je oren.

foto's ©Lieve Boussauw


CONNIEPALMEN22_ZO_055_lieve.JPG

Valentijn voor Connie

De apotheose daalde in tijdens de matinee op zondag. ‘Valentijn voor Connie’ mag dan randje kitsch klinken, de acts van haar vrienden waren ver weg van de onoprechtheid waar je in het gewone leven niet aan ontsnapt. Presentatrice Jelle Van Riet zette in, ze zou de ideale spreekwoordelijke maïzena tussen de artiesten blijken. Tom Van Laere sloeg de juiste toon aan op gitaar en mondharmonica, Nina Wijers kietelde je met haar slimme gedachtenwendingen, Maartje Wortel had het over het diepe verlangen te tongen met het ‘voorwerp’ van deze feestelijkheid, Els Dottermans bracht het drama van de afhankelijkheid van de vrouw tot leven in Was Will das Weib - haar ogen spoten vuur - en Gregory Frateur bracht ons naar andere oorden, gewikkeld in de warme deken van zijn stem. Connie Palmen las tenslotte voor hoe eerste verliefdheid is (uit I.M., wat dacht je?) en je wist het weer allemaal... Kers op de taart bleek het lied ‘Avond’ (Boudewijn D.G.), in drie stemmen gezongen voor haar en voor ons. Daverend applaus, het refrein “De dingen gaan voorbij, maar ik geloof in jou en mij” nog uren nazinderend in je hoofd.
Ik zal niet licht de sluier van licht en liefde vergeten die die twee dagen over de hoofden van gasten en publiek zweefde. Deugddoend is een veel te mager begrip voor wat je niet kan bevatten maar straalt.

kinderen van de zee

Oostende heeft een grote aantrekkingskracht op kunstenaars, maar de zee is onmiskenbaar dé grootste inspirator en muze

zaterdag 23 oktober om 20 uur
De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18, 8400 Oostende

Stephan Vanfleteren

Eén gast staat alvast centraal: fotograaf Stephan Vanfleteren. Naast prachtig film- en fotomateriaal brengt hij in zijn kielzog een pak bijzondere gasten mee. Aäron Fabrice de Kisangani is strandjutter. Freddy Derees is oud-IJslandvaarder. Ineke Steevens (Navigo Museum) ademt de Noordzee. Roland & Malvin - aka Roland Van Campenhout en Nico Goethals (artiestennaam Malvin Moskalez) - zorgen voor muziek mét roots. Guinevere Claeys (De Standaard, Canvas) stelt de juiste vragen.

In woord, beeld en muziek houden we hun zeezucht tegen het licht.

Tickets via De Grote Post Oostende.

© foto zee: Stephan Vanfleteren

voorbije activiteiten: Over ons
(c) Eva Rossie

Parcours d'amour

de weg van de liefde loopt nooit dood

De titel komt natuurlijk van het soort steenwegen in dit land waar vanachter het raam gelokt en verleid wordt. In de binnenstad van Oostende zullen vijftien vitrines centraal staan, ingericht langs een belevingsparcours. Met korte live acts van 25 podiumdichters, muzikanten en andere artiesten. Met andere fascinerende vitrines waar je vooral louter naar kijkt – tableaux vivants, kunstwerken, tekst en scenografie, projectie – en/of luistert (soundscape, podcast). Telkens vanop de stoep, turend door het raam. Op wandel op je eigen tempo.  


De geplande editie van februari 2021 werd uitgesteld.

© foto eva rossie

voorbije activiteiten: Welkom
bottom of page